kanel

Kanel, krydderi, der udvindes af flere arter af den tropiske planteslægt Cinnamomum ved tørring af barken.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kanel kommer af fransk cannelle, egl. 'lille rør', diminutiv af latin canna 'rør'.

Ceylonkanel (ægte kanel) fås fra de unge skud af Cinnamomum verum (tidl. Cinnamomum zeylanicum), der dyrkes i Indien og på Sri Lanka, mens kassiakanel (kassiabark eller kinesisk kanel) kommer fra Cinnamomum cassia (også kaldet Cinnamomum aromaticum) og Cinnamomum burmannii, som især dyrkes i Sydkina og på Sumatra. Dyrkning af kanel er af meget gammel dato i tropisk Asien, og kanelbark har været en vigtig handelsartikel, som kendes i Europa allerede i 800-t.

Kanel, der både forhandles som små sammenrullede rør og i stødt form, anvendes i bl.a. brød, kager og desserter, likør, gløgg og parfume.

Kassiakanel, der er den mest anvendte kaneltype, indeholder det velduftende stof kumarin, der ved indtagelse i større mængder kan virke skadeligt på lever og nyrer; derfor søges anvendelsen af stoffet begrænset i både USA og Europa.

Se også krydderier.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig