kanel

Artikelstart

Kanel, krydderi, der udvindes af flere arter af den tropiske planteslægt Cinnamomum ved tørring af barken.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kanel kommer af fransk cannelle, egl. 'lille rør', diminutiv af latin canna 'rør'.

Ceylonkanel (ægte kanel) fås fra de unge skud af Cinnamomum verum (tidl. Cinnamomum zeylanicum), der dyrkes i Indien og på Sri Lanka, mens kassiakanel (kassiabark eller kinesisk kanel) kommer fra Cinnamomum cassia (også kaldet Cinnamomum aromaticum) og Cinnamomum burmannii, som især dyrkes i Sydkina og på Sumatra. Dyrkning af kanel er af meget gammel dato i tropisk Asien, og kanelbark har været en vigtig handelsartikel, som kendes i Europa allerede i 800-t.

Kanel, der både forhandles som små sammenrullede rør og i stødt form, anvendes i bl.a. brød, kager og desserter, likør, gløgg og parfume.

Kassiakanel, der er den mest anvendte kaneltype, indeholder det velduftende stof kumarin, der ved indtagelse i større mængder kan virke skadeligt på lever og nyrer; derfor søges anvendelsen af stoffet begrænset i både USA og Europa.

Se også krydderier.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig