kamfer

Kamfer, 2-bornanon, C10H16O, farveløse, gennemskinnelige krystaller, let fordampelige med karakteristisk aromatisk, gennemtrængende lugt og med let bitter og kølende smag. Kemisk er kamfer en cyklisk keton. Kamfer forekommer i stor mængde i kamfertræet (Cinnamomum camphora), der især vokser i Kina, Japan og Indonesien, men findes også i den æteriske olie af planter som lavendel, salvie og mynte.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kamfer kommer af latin camphora, vist af arabisk kāfūr, måske af persisk opr.

I dag fremstilles kamfer især fra vinylklorid og cyklopentadien eller ud fra pinen. 3/4 af produktionen anvendes som blødgører i celluloid og sprængstoffet skydebomuld, men kamfer anvendes også i lak og fernis, som mølmiddel, ved balsamering og som konserveringsmiddel i lægemidler og kosmetik. Kamfer blev tidligere brugt som stimulerende lægemiddel (bl.a. i kamferdråber); virkningen er aldrig blevet dokumenteret.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig