Der findes mere end 2000 sorter af kakifrugt. Nogle sorter er særligt velsmagende ved så fremskreden modenhed, at de kan være svære at transportere over længere afstande; især tidligere blev disse derfor tørret før forsendelse: "kakifigner".

.

Kakifrugt er frugten af kakitræet, der hører hjemme i ibenholtfamilien (Ebenaceae). Den er et gult til orange bær, der smager sødt og er på størrelse med en tomat.

Faktaboks

Etymologi

Kaki er det kinesiske navn - betydning uvis; Diospyros betyder gudefrugt på græsk.

Også kendt som

Diospyros kaki

(Kinesisk) daddelblomme eller persimon

Om planten

Træet hører hjemme i det nordlige Kina eller i tropisk Sydøstasien. Det engelske navn, persimmon, har indiansk oprindelse og nævnes så tidligt som i 1612. Nu udbredt i Japan, tropernes bjergegne, Californien, Florida og middelhavsegnene. Det kan blive ca. 10 m højt.

Anvendelse

Kakifrugt spises især rå, og tørrede frugter, "kakifigner", eksporteres desuden fra Østasien. Frugten indeholder bitterstoffer (garvesyrer), som nedbrydes under modningsprocessen. Derfor er frugten uspiselig, før den er helt moden. Den har et højt indhold af A-vitamin.

Der findes frøløse kulturformer og former med lavt garvesyreindhold, fx Sharon.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig