Kælvning
En ko får fødselshjælp under kælvning; reb er slået om kalvens ben, og der trækkes forsigtigt, når koen har presseveer.
Af //Biofoto/Ritzau Scanpix.

Kælvning er betegnelsen for den normale fødsel hos kvæg eller hos andre arter, som føder kalve.

Tegn på kælvning

Umiddelbart er der ingen sikre tegn, som afslører det nøjagtige tidspunkt for kælvning. De første sikre tegn er dog, at dyret ikke kan finde ro, det rejser og lægger sig hyppigt, samtidig med at det vender hovedet og ser mod bugen. Den adfærd er tegn på, at livmoderhalsen er ved at udvide sig, og at kælvningen er gået ind i sin første fase, opblokningsfasen, som normalt varer 3-12 timer.

Opblokning og vandkalv

Under opblokningen sker der en rent fysisk åbning af livmoderhalsen gennem et pres fra de endnu ikke bristede, væskefyldte fosterhinder (allantois og amnion), og opblokningen er afsluttet, når vandkalven (allantoïsblæren) bliver synlig som en blålig væskefyldt blindsæk.

Det er vigtigt, at man ved en eventuel fødselshjælp ikke sprænger de væskefyldte fosterhinder, før opblokningsperioden er helt afsluttet. Det markeres ved, at vandkalven bliver synlig. Vandkalven sprænges, når den egentlige uddrivning af kalven begynder.

Uddrivningen

Under uddrivningen, hvor dyret ligger ned, vil der være omkring seks presseveer pr. 15 minutter. Ved en normal kælvning er kalvens forben det første, som kommer til syne. Kalven fødes derefter forlæns ved, at dernæst hovedet, så kroppen og til sidst bagbenene kommer ud.

Ved vanskelige kælvninger – for eksempel hvis kalven er meget stor – kan det være en hjælp for koen, at kvægbrugeren giver fødselshjælp. Det kan typisk ske ved at sætte fødselskæder på kalvens forben og så trække kontrolleret, når koen har presseveer.

Efterbyrden, det vil sige moderkagen, placenta, afgår i løbet af nogle få timer efter, at kalven er kommet ud.

Livsvigtig råmælk

Efter fødslen kan kalven i løbet af minutter være på benene og søge mod moderens yver for at få den meget vigtige råmælk, som indeholder antistoffer, der kan opsuges gennem tarmen og dermed beskytte kalven mod infektioner.

Optagelse af antistoffer hos kalven

Fosterhinderne hos kvæg er opbygget så, at der ikke kan overføres antistoffer til kalven, mens den ligger i livmoderen. Det er derfor meget vigtigt, at den nyfødte kalv får antistofferne tilført gennem råmælken, for at der kan ske en absorption af dem fra den spæde tarm.

Optagelsen af antistoffer over tarmvæggen kan kun ske de første 12-24 timer, hvorfor det altid er vigtigt at kalven drikker råmælk så tidligt som muligt efter fødsel.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig