jaguar

Jaguar (Panthera onca).

.

Sort jaguar (Panthera onca).

.

Jaguar, Panthera onca, tredjestørste art i kattefamilien (Felidae). Jaguaren varierer i størrelse fra 1,1 til 1,8 m i længden (uden hale) og vejer fra 40 til 150 kg. Den minder om leoparden, men er større og mere kompakt i bygning, hovedet er bredere, og hjørnetænderne kraftigere. Pelsen er gul til gyldenorange med sorte pletter. Til forskel fra leoparden består pletterne på kroppen hos jaguaren af rosetter af sorte pletter, der omkranser et mørkere felt med yderligere en til flere sorte pletter. Sorte individer forekommer, men pletmønsteret kan svagt skimtes i den sorte pels.

Faktaboks

etymologi:
Ordet jaguar kommer via portugisisk og spansk fra et tupí-guaraní-sprog; dialektalt med betydningen 'kødædende dyr' eller 'hund'.

Jaguaren er udbredt fra Mellemamerika i nord til det nordlige Argentina i syd. Indtil slutningen af 1800-t. fandtes den desuden i det sydlige USA, men trofæjagt og forfølgelse fra kvægavlernes side førte til udryddelse her. Den største koncentration af jaguarer findes i den tætte regnskov omkring Amazonfloden.

Jaguaren foretrækker skovområder, men findes også i mere åbent land. Den færdes altid i nærheden af vand og er en dygtig svømmer. Størstedelen af føden fanges i sumpede områder eller ved vandløb, hvor byttedyrene kommer for at drikke. Navlesvin og flodsvin udgør størstedelen af føden, men jaguaren tager også andre pattedyr, fx aber og tapirer, samt skildpadder, kaimaner og fisk. Jaguarer jager fortrinsvis om natten og sniger sig ind på byttet eller nedlægger det fra baghold. Med de kraftige kæber knuser den byttets hoved eller skildpadders skjold.

Jaguarer lever enligt, og hanner og hunner forsvarer fødesøgningsområder mod andre af samme køn. Hannernes områder er dobbelt så store som hunnernes og overlapper flere hunners områder. Ved jævnlige afpatruljeringer kan hannerne lugte, når hunnerne er i brunst, og opsøger dem da for at parre sig. Efter ca. tre måneders drægtighed føder hunnen 1-4 unger. De bliver sammen med moderen i op til to år og er kønsmodne i 3-4-års-alderen.

Jaguaren har ry for at forgribe sig på husdyr. Når skoven fældes og omdannes til græsningsområder for kvæg, skærpes konflikten med mennesket. Desuden tager jaguaren bytte, som mennesket også jager. Konflikten har ført til en kraftig indskrænkning af jaguarens udbredelsesområde siden midten af 1800-t.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig