Hø. Rundballe, vægt ca. 250 kg. Høstmotiv fra Hellebæk Kohave i Nordsjælland, ca. 2005.

.

Hø, stråfoder af græsmarksplanter, der er konserveret ved nedtørring til et vandindhold på 16-18%. I Danmark bruges normalt første slæt af rent græs eller græsdomineret kløvergræs ved fremstilling af hø. Velbjerget hø er et sundt foder til alle græsædende dyr og har en høj foderværdi, hvis den benyttede afgrøde høstes rettidigt.

Indtil midten af 1900-t. blev næsten alt hø stakket i halvtør tilstand. Afhængigt af vejrforholdene kunne færdigtørringen vare 8-14 dage, undertiden endnu længere. Datidens stakmetode blev væsentlig forbedret, da man gik over til at sætte stakkene på stativer kaldet høryttere, men metoden krævede en meget stor manuel arbejdsindsats.

I nutidens landbrug behandles den skårlagte afgrøde med maskiner, som knuser stænglerne, hvorved hastigheden af fordampningen fra afgrøden forøges. I stærkt tørrende vejr kan vandindholdet falde til ca. 35% i løbet af 2-3 døgn. Presses afgrøden dernæst i baller og lægges til færdigtørring ved gennemblæsning på et ladetørringsanlæg, kan der laves hø af høj kvalitet. Skal færdigtørring før ballepresning give et godt resultat, kræves ca. en uges godt tørvejr.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig