Graviditet (ernæring), Graviditet øger behovet for næringsstoffer, men ikke mere, end at det kan dækkes af en almindelig, varieret kost efter sædvanligt anbefalede retningslinjer. Kosten bør således indeholde rigeligt med grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter. Det anbefales dog, at den gravide supplerer kosten med folinsyre, der er et B-vitamin, der er vigtigt for den tidlige fosterudvikling, og som bl.a. forebygger rygmarvsbrok. Se også medfødte sygdomme.

En halv liter mager mælk daglig og et fiskemåltid 1-2 gange om ugen vil dække behovet for calcium, D-vitamin, jod og særlige langkædede fedtsyrer (n-3-fedtsyrer). Hvis den gravide slet ikke spiser eller drikker mælkeprodukter, er der behov for et tilskud af kalk i form af brusetabletter på 500 mg 2-3 gange daglig. Tilskud af jern i sidste halvdel af graviditeten er desuden nødvendigt for at sikre normale jerndepoter. Hvis der er tvivl om, at kosten lever op til anbefalingerne, eller hvis den gravide gennem længere tid har svært ved at holde føde i sig pga. svangerskabskvalme, tilrådes en almindelig multivitamin-mineraltablet daglig.

Læs mere om graviditet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig