Ghrelin, peptidhormon, der er ansvarligt for den sultfølelse, som opstår, når mavesækken er tom.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ghrelin kommer af engelsk Growth Hormone releasing (Peptide) 'væksthormon-frigørende (peptid)' og -in; også påvirket af indoeuropæisk *ghre 'vokse, gro'.

Hormonet, der blev opdaget i 1999, består af 28 aminosyrer. Det produceres fortrinsvis i mavesækkens slimhinde og cirkulerer i blodet i en mængde, der er afhængig af fødeindholdet i mavesækken. Når mavesækken er tom, frigøres store mængder ghrelin til blodet, hvilket påvirker hypothalamus i hjernen med deraf følgende sultfornemmelse. Når der kommer føde i mavesækken, hæmmes hormonproduktionen hurtigt, blodkoncentrationen falder, og sultfornemmelsen bortfalder.

Ghrelin stimulerer også frigørelsen af væksthormon, men dette anses for at være en sekundær egenskab i forhold til dets rolle i regulering af energibalancen.

Da ghrelin-indholdet i blodet er lavt ved fedme og forhøjet ved anorexia nervosa, tyder intet på, at ghrelin er medvirkende ved de to tilstande.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig