gelatine

Artikelstart

Gelatine, vandopløseligt protein fremstillet ved opvarmning af kollagen fra bindevæv i knogler og hud fra slagtedyr til anvendelse i tekniske produkter (filmemulsion, lim, kosmetik m.m.) og i levnedsmidler som geldanner. Husblas, gelatine til husholdningsbrug, blev oprindelig udvundet af størens svømmeblære og har også sit navn herefter, jf. hus, en stør-art, og blas, af tysk blase 'blære', dvs. 'størblære'. Kollagen kvælder, men opløses ikke i vand; ved opvarmning skrumper det ved en artsspecifik temperatur (45 °C for fisk, 60-65 °C for pattedyr), og proteinets tertiære struktur (en tripel-helix) nedbrydes; ved afkøling dannes mere tilfældige strukturer, og proteinet er blevet vandopløseligt.

Faktaboks

Etymologi
Ordet gelatine kommer af fransk gélatine, afledt af latin gelatus 'frosset'.

Da gelatine især fremstilles af svine- og oksehuder og okseknogler, er der som følge af fremkomsten af sygdommen kogalskab indført krav og begrænsninger mht. fremstilling og anvendelse i Europa. Siden december 2008 har alle kreaturer, der er mere end 48 måneder gamle, skullet undersøges for kogalskab; dyr, som er testet positive for kogalskab, må ikke anvendes.

Til fremstilling af vingummi benyttes i Danmark udelukkende svinegelatine; generelt erstattes gelatine i slik og levnedsmidler i stigende grad af plantebaserede polysaccharider som pektin og carageenan. Dyr ældre end 30 måneder skal være testet negative for kogalskab. Den samlede verdensproduktion er ca. 220.000 t, hvoraf 100.000 t produceres i Europa.

Gelatine er blevet brugt som bindemiddel for lysfølsomme stoffer (bromsølv, jodsølv, klorsølv) i emulsioner på fotografiske glasplader, film og papirer. Bromsølvgelatine-emulsion blev opfundet 1871 og fabriksfremstilledes fra ca. 1878. Den viste sig mere lysfølsom end tidligere anvendte emulsioner og kunne til forskel fra de våde kollodium-emulsioner tørres og lagres til senere brug. Gelatine benyttes desuden som base ved fremstilling af fotografiske farvekorrektionsfiltre.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig