garvesyrer

Garvesyrer, garvestoffer, tanniner, stoffer, som er polykondensater af polysaccharider og forskellige fenoler, især pyrogallol og pyrokatekol. Garvesyrerne kan anvendes til garvning af læder, da de binder sig til og fikserer proteinerne, først og fremmest kollagen, i dyrehuderne. Det gør dyrehuden modstandsdygtig over for proteinspaltende enzymer, proteaser.

Garvesyrer kan også anvendes til bejdsning af uld og bomuld og til fremstilling af lysægte blæk.

Garvesyrerne produceres som led i planternes forsvar mod planteædere; de nye skud fra en plante, der lige er blevet afgræsset, vil have et forhøjet indhold af garvesyrer. Garvestoffers skarpe, sammensnerpende smag kendes fra bl.a. te og nogle typer rødvine og skyldes binding af garvestoffer til proteiner i spyttet.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig