functional foods

Functional foods, designer-mad, levnedsmidler designet til specielle ernæringsformål. Komponenter med farmakologisk effekt som kostfibre, peptider, oligosaccharider, flerumættede fedtsyrer, flavonoider og andre antioxidanter kan identificeres i levnedsmidler, og grænsen mellem lægemiddel og levnedsmiddel indsnævres ved udvikling af levnedsmidler til forebyggelse af bl.a. alderdomsdiabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet blodkolesterol, åreforkalkning og grå stær, eller som fremmer calciumoptagelsen.

Udviklingen hen mod "mad i stedet for pille" er tydeligst i Japan med en lang række produkter i dagligvarehandelen, bl.a. også levnedsmidler tilsat en fiskeoliefedtsyre, der angives at øge børns indlæringsevne. I Danmark er udviklingen begyndt med markedsføring af brød tilsat indkapslet fiskeoliekoncentrat og mælkeprodukter syrnet med specielle bakteriekulturer (se Acidophilus og Gaio). Indtagelse af plantesteroler sænker indholdet af kolesterol i blodet, giver lavere kolesteroltal, og mælkedrikke og plantemargarine med plantesteroler har vundet markedsandele.

Markedsføringen af functional foods forventes at blive fremmet med indførelse af mindre restriktive regler for anprisning fra 2006 i EU.

Kost til længerevarende ophold i rummet stiller særlige krav, og Arla Foods deltager i samarbejde med den amerikanske rumfartsorganisation NASA i udvikling af mælkebaserede fødevarer, der sikrer calciumoptag til brug under en eventuel fremtidig Mars-ekspedition.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig