folinsyre

Folinsyre. Fødevarer med højt indhold af folinsyre er bl.a. broccoli, appelsiner, gryn, hasselnødder, ærter, rosiner og abrikoser.

.

Folinsyre, folsyre, B-vitamin, som især er af betydning for produktionen af røde blodlegemer. Folinsyre er sammen med B12-vitamin nødvendig for DNA-syntesen ved celledeling, specielt ved de røde blodlegemers normale dannelse.

Faktaboks

etymologi:
1. led i ordet folinsyre kommer af latin folium 'blad' og -in.

Det daglige behov er ca. 0,3 mg, hos gravide og ammende 0,4 mg, hvilket ikke altid opnås via kosten. Folinsyre tilføres overvejende med grøntsager og i nogen udstrækning med lever.

Mangel på folinsyre opstår ved mangelfuld ernæring (fx hos alkoholikere), ved sygdomme i mave-tarm-kanalen samt ved øget behov (fx hos gravide) og ved andre tilstande med øget celledannelse. Gravide kvinder, der grundet det øgede behov under graviditeten kommer i folinsyremangel, risikerer fødsel af børn med neuralrørsdefekt, fx rygmarvsbrok. Den typiske mangelsygdom er en særlig type blodmangel (megaloblastær anæmi).

Til behandling af folinsyremangel anvendes tabletter på 5 mg, hvorved kroppens depoter almindeligvis fyldes op i løbet af nogle dage, og blodmanglen forsvinder i løbet af 1-2 uger. Ved en utilstrækkelig indtagelse af folinsyre kan anvendes folinsyretabletter på 0,1 mg eller en multivitamintablet.

I samspil med B6- og B12-vitamin (se B-vitaminer) har folinsyre muligvis betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Mangel på de tre vitaminer øger blodets indhold af homocystein, hvilket muligvis fremmer åreforkalkning og risiko for hjertekransåresygdomme med blodprop i hjertet. Det er vist, at kosttilskud indeholdende de tre vitaminer effektivt kan sænke blodets indhold af homocystein, men det er ikke endelig vist, at dette også resulterer i færre tilfælde af hjerte-kar-sygdomme.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig