fedtfugl

Fedtfugl, Steatornis caripensis, guacharo, eneste medlem af fuglefamilien Steatornithidae i natravnenes orden. Fedtfuglen yngler i store kolonier i klippehuler i tropisk Sydamerika og på Trinidad. Den er ca. 45 cm lang, har et vingespand på ca. 1 m og ligner en mellemting mellem en natravn og en høg. Næbbet er kraftigt og kroget. Farverne er brunlige med sorte striber og hvide pletter.

Føden er olieholdige palmefrugter, som fuglene finder om natten; dagen tilbringer de i ynglehulerne. Som den eneste fugl bortset fra sejlerne af slægten Aerodramus orienterer fedtfuglen sig vha. ekkolokalisering, dog kun i de mørke huler, mens den udenfor bruger synet. De klikkende lyde, den bruger i hulen, ligger omkring 2-4 kHz og er altså hørlige for mennesker. Herudover har fedtfuglen forskellige højlydte skrig, så larmen i ynglehulerne er øredøvende.

Kuldet på 2-4 æg lægges i en rede af opgylpet frugt suppleret med fuglenes ekskrementer. Begge mager ruger og opfodrer ungerne, der vokser langsomt og forbliver i reden i tre måneder. De bliver uhyre fede og er blevet brugt til udvinding af olie.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig