espressomaskine

Den ottekantede i moderne design.

.

Helautomatisk espressomaskine.

.

Espressomaskine på café.

.

Artikelstart

En espressomaskine er en maskine, der anvendes ved produktion af kaffedrikken espresso. Maskinen kan være fremstillet af aluminium, kobber, messing eller rustfrit stål og er beregnet til at forcere damp igennem et sammenpresset lag af hårdtbrændte bønner.

Modeller

Espressomaskiner fremstilles i flere modeller. I den ottekantede skrue-sammen model har man vandet i det nederste kammer, og dampen giver det tryk, der presser vandet op gennem de malede kaffebønner. Her er der ingen kontrol af tryk eller temperatur, og bryggetiden bestemmes af den, som betjener maskinen.

Ved en halvautomatisk maskine er det en pumpe, der giver trykket. Man kværner selv bønnerne, doserer og presser kaffen ned i håndtaget. Vandtrykket og temperaturen er forhåndsbestemt og er kontrolleret af maskinen. Bryggetiden, og derfor volumen, bestemmes af den, der producerer espressoen.

Ved en helautomatisk maskine er det en pumpe, der leverer trykket. Maskinen laver alt ved tryk på én knap; kværner, doserer, stamper, brygger og smider selv det brugte kaffegrums ud. Ved at ændre på finheden og ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen.

Tryk

Antallet af bar angiver det maksimale tryk en maskine kan levere for at presse vandet gennem kaffebønnerne. Teknisk set behøves 9 bar, så det betyder ikke så meget om den kan levere 15 eller 18 bar.

Udbredelse

Brygning af espresso betragtes nærmest som en kunstform i Italien, Spanien og Portugal og med cafékulturens stormende indtog også i de nordeuropæiske lande. En person, der mestrer espressobrygningens kunst kaldes en barista, det italienske ord for bartender. Ordet har vundet indpas i ikke-italienske sprog fra 1990'erne og anvendes til at beskrive en professionel espresso-brygger.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig