engsnarre

Engsnarre (Crex crex).

.

En engsnarre er en agerhønelignende fugl af vandhønsenes familie. Den lever skjult i lav vegetation på enge og marker, men røber sig ved stemmen, en todelt skrattende lyd, jf. det latinske navn, som hannen fortrinsvis lader høre om natten. Udbredelsesområdet strækker sig i et bredt bælte fra Vesteuropa mod øst til floden Lena i Sibirien. Vinteren tilbringes i det sydøstlige Afrika.

Faktaboks

Også kendt som

Crex crex

Historisk har engsnarren utvivlsomt nydt godt af skovfældning og opdyrkning, og den trivedes glimrende i det gammeldags landbrug. Vanskeligheder ved at tilpasse sig de moderne driftsformer betød, at engsnarren en overgang næsten forsvandt; men fuglen har omkring årtusindskiftet oplevet en renæssance i Nordeuropa, inkl. Danmark, hvor der 1998-2006 årlig er registreret mellem 80 og 320 syngende fugle, i 2003 endog over 500. Forekomsterne hænger sammen med en stærkt stigende bestand i Østeuropa, hvor store, tidligere dyrkede arealer ligger hen som græsmarker efter kollektivlandbrugets forfald.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig