Elkedel.

.

En elkedel er en kedel eller kande til husholdningsbrug af metal eller plastik med låg og med indbygget varmelegeme til kogning af vand ved hjælp af elektricitet. Elkedlen erstattede en kedel, hvor vandet opvarmes i kedlen ved at stille den på en varm kogeplade på et komfur eller i et bål.

Anvendelse i husholdning

Elkedlen er ofte forbundet med en strømførende sokkel. Kedlen er aftagelig, således at tapning og hældning kan foregå trådløst. Ofte står elkedlen tæt på vandhane og køkkenvask, hvilket letter påfyldning af vand i elkedlen.

Kedlen varierer i størrelse og kan rumme ca. 0,5-2 liter vand med en udgangseffekt på 600-2400 watt. En gennemsnitlig elkedel bruger omkring 3 minutter på at få vandet mod kogepunktet. Ofte har den en kalk-si ved hældetuden, der forhindrer, at kalkrester siver ud i vandet.

Elkedlen er fortsat meget udbredt. I nogle husholdninger erstattes elkedlen med en kogende vandhane, hvor vandet i forvejen er opvarmet, når det tappes fra vandhanen.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig