Dolmades af vinblade.

.

Dolmer er blade af vin, kål eller lignende rullet om et stærkt krydret fyld af kogt ris med fx kødfars og urter, der braiseres i gryde eller ovn. Dolmere forekommer især i Grækenland og Tyrkiet og serveres varme eller kolde.

Faktaboks

Etymologi
Ordet er tyrkisk med betydningen 'fyld'.
Også kendt som

dolma

dolme

Dolmer er et relativt nyt ord i dansk og er indført fra Sverige. Den svenske ret kåldolma består af kødfars indrullet i et kålblad; den menes indført i 1700-tallet af Karl 12.s tyrkiske kreditorer, der opholdt sig i Sverige i årevis.

Dolme ses også i sur-sød version.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer (3)

skrev Lars Jødal

Ifølge ordnet.dk er "dolme" eller "dolmer" den officielle form, mens "dolma" er uofficiel. Måske relevant at flytte artiklen? https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=dolme

svarede Jens Folke

Det får jeg undersøgt. Tak for kommentaren .-)

svarede Jacob Mollerup

Nu har vi ryddet op i dolmerne - og der findes kun denne artikel - men med en boks med "også kendt som", der nævner de to andre former. Tak for hjælpen.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig