Dambrug er anlæg til opdræt af fisk. I danske dambrug opdrættes ørreder til konsum men også til eksempelvis udsætning i vandløb eller i put and take-søer. Den mest almindelige er regnbueørreden, men også bækørred, kildeørred, guldørred samt en række forskellige krydsninger opdrættes. Bæk- og havørreder samt laks af oprindelige stammer opdrættes desuden med henblik på udsætning i naturen.
I 1894 oprettede H.P. Smidt Nissen, Hvilestedgård ved Kolding, det første dambrug i Danmark. I 2013 var der ca. 250 dambrug i landet, og i 2020 er der ca. 130 ferskvandsdambrug alle ved de jyske vandløb. Damørrederne afsættes fortrinsvis til slagteri/røgeri, men også til levende eksport. I en årrække har Danmark været verdens største eksportør. I 2020 produceredes i Danmark ca. 35.000 t ørred.
Dambrug er typisk anlagt, hvor der er ret til opstemning af et vandløb, fx ved gamle vandmøller, således at vandet kan gennemløbe dammene. Andre dambrug, de såkaldte vælddambrug, fødes med vand fra væld eller grundvandsboringer. Efter at have passeret et anlæg til vandrensning, dvs. et bundfældningsbassin og/eller mikrosigter, føres vandet til en recipient i form af en å eller en bæk.
Om vinteren og foråret stryges æggene ud af de bedøvede moderfisk og befrugtes med afstrøgen sæd. Æggene lægges i klækkebakker med rindende vand, og efter 370 daggrader klækkes æggene. I den første tid ligger ynglen på bunden og ernærer sig af blommesækken. Når denne er opbrugt, svømmer ynglen til vandoverfladen og optager en smule luft til fyldning af svømmeblæren. Herefter overgår ynglen til livet i de frie vandmasser og tager føde til sig. Ynglen opdrættes i indendørs bassiner, da den må beskyttes mod sollys. Når fiskene er over 6 cm lange, udsættes de i damme.
Til fodring anvendes foderpiller, der har fiskemel og -olie som væsentligste bestanddele. Foderet tildeles i afmålte rationer under hensyntagen til vandtemperaturen og ørredernes størrelse. I damme fodres vha. pendulautomater; fiskene puffer til pendulet, hvorved nogle foderpiller drysser ned i dammen. Dambrugeren bestemmer, hvor meget fiskene må æde, mens fiskene afgør, hvornår de vil æde.
Med jævne mellemrum udfiskes dammene, og ørrederne sorteres efter størrelse. Ved samme lejlighed rengøres dammene, og slammet oppumpes til et slambassin, hvorfra det senere udbringes til landbrugsarealer som jordforbedringsmiddel.
Til konsum sælges de fleste ørreder, når de er ca. 9-18 måneder gamle. Før salg sorteres de i forskellige størrelseskategorier (fx 200-300 g eller 300-500 g pr.stk.) og køres levende til ørredslagterier. Her bliver de renset og finsorteret, hvorefter de leveres i lynfrossen, fileteret eller varmrøget stand. Mange ørreder eksporteres dog levende, især til Tyskland. Der benyttes specielle transportbiler, som medfører store vandmængder i bassiner med tilførsel af ren ilt. Lystfiskersøer (put and take) og havbrug aftager tillige store mængder levende ørreder.
Mange andre lande opdrætter ørreder, men oftest i støbte bassiner med mange individer tæt sammen. I Danmark har man til en vis grad bevaret det gamle system med store jorddamme. Herved sikres ørredernes bevægelsesfrihed, ligesom man kan opretholde et lavt individantal pr. m3 vand. I de seneste år er der dog etableret en del nye anlæg med cement- eller plastdamme med meget kontrollerede miljøforhold. Se også akvakultur.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.