Dåseøl, øl aftappet og solgt på dåse. Den første dåseøl blev sendt på markedet i 1935 af The Krueger Co. of Newark, USA, og andre amerikanske bryggerier fulgte hurtigt efter. De første dåser var fremstillet af blik, men omkring 1960 udvikledes aluminiumdåser og blikdåser med aluminiumtop; se også blik. I modsætning til øldåsens succes i USA gik udviklingen langsommere i Europa, bl.a. pga. andre drikkevaner og en debat om kvalitet og miljø.

I Danmark blev dåseøl produceret til eksport fra midten af 1950'erne, mens den på det indenlandske marked blev introduceret i 1970 af Faxe Bryggeri A/S; de øvrige danske bryggerier fulgte med umiddelbart efter. I 1971 indgik bryggeribranchen en frivillig aftale med Miljøministeriet om en begrænsning af anvendelsen af dåser, og med udgangen af 1981 ophørte salget af dåseøl i Danmark fuldstændigt.

EU-Kommissionen indstævnede i 1986 Danmark for EF-Domstolen, fordi man fandt, at det danske pant- og returflaskesystem var en teknisk handelshindring. Danmark fik medhold i 1988, fordi handelshindringen var baseret på miljømæssige hensyn. På trods af et EU-emballagedirektiv fra 1994 opretholdt Danmark et forbud mod metaldåser, og i 1999 blev Danmark igen indstævnet.

Efter at generaladvokaten havde foreslået, at Danmark blev dømt, hævede kommissionen sagen. Baggrunden var, at VK-regeringen i 2002 ophævede forbuddet mod metaldåser og i stedet indførte et pant- og retursystem for dåser. Dåseøl kunne atter købes i Danmark fra efteråret 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig