Brygger. I dette københavnske lavssegl fra 1584 ses korslagt nogle af bryggerens vigtigste arbejdsredskaber: en mæskeåre og en lettebøtte over en tønde med tragt i spunshullet. Illustration fra Tidsskrift for Kunstindustri, 1897.

Brygger er en håndværker, der fremstiller øl af vand, malt og humle. Øl brygges i forskellige klasser eller styrkegrader, afhængigt af mængden af anvendt malt i forhold til vand. I ældre tid leverede bryggeren øl til værtshuse, øltappere og husholdninger, der ikke selv havde bryggers

Større landhusholdninger, købmænd samt håndværkere i større huse bryggede selv både til eget brug og med salg for øje. Da vand før i tiden oftest var sundhedsfarligt, var øl som drik af væsentlig betydning, også fordi de kendte konserveringsmetoder for kød, saltning og røgning gav et betydeligt væskebehov.

Bryggerens redskaber var pladskrævende og omfattede blandt andet en kølle, det vil sige en slags ovn, hvori den spirede malt kunne tørres, støbkar til støbsætning, det vil sige iblødsætning af byggen, gildkar til gæring af øllet, svalekar, lågkar, tappekar, humlekedel, hvori humlen blev kogt, lettebøtter, det vil sige langskaftede bøtter eller spande til at øse med, mæskeårer til omrøring af masken, urte- og vandrender samt et større antal tønder til opbevaring af produktionen.

Da bryggerne, der hørte til blandt de bedst stillede håndværkere, på grund af den udbredte hjemmebrygning var forholdsvis få, blev der ikke dannet mange lav. De fandtes blandt andet i København, Landskrona, Malmø, Odense og Ribe. Københavns Bryggerlav blev oprettet i 1500-tallet og bestod til 1805. Ifølge lavsartiklerne fra 1687 skulle brygning og salg af øl, den såkaldte omgangsbrygning, der med en afbrydelse mellem 1690 og 1739 bestod indtil lavets ophævelse i 1805, fordeles ligeligt mellem medlemmerne. Samtidig var brygningen bundet til ca. 100 bryggergårde, der reelt havde privilegium.

Efter overgangen til industriel ølproduktion i 1800-tallet mindskedes bryggeriernes og dermed bryggernes tal til stadighed, og deres funktioner blev overtaget af brygmestre, uddannet som kemiingeniører eller farmaceuter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig