Briketter, brændsel bestående af hårdt sammenpresset pulver eller smuld af stenkul, brunkul eller tørv, oftest i stykstørrelser fra ca. 200 g til 1 kg. I nogle tilfælde er det nødvendigt at tilsætte lidt bindemiddel (fx beg) før presningen; i andre tilfælde indeholder brændslet i sig selv stoffer, som bliver klæbrige ved den stærke sammenpresning og dermed følgende temperaturforøgelse.

Faktaboks

Etymologi
Ordet briketter kommer af fransk briquette, dim. af brique 'teglsten', som er lånt fra germansk, jf. brik, opr. 'det afbrækkede'.

Før man fik udviklet den nu almindelige kedelfyring med kul i pulverform, var brugen af briketter den bedste metode til nyttiggørelse af de betydelige mængder af smuld, der fremkommer ved brydning af stenkul og brunkul. Under de to verdenskrige var der i Danmark en betydelig produktion af tørvebriketter, det såkaldte formbrændsel.

Også metalmalme i korn- eller pulverform presses ofte til briketter før udsmeltningen af metallet.

Se også brændsel.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig