Brøndkarse er en slægt af planter i korsblomstfamilien. Der kendes fire arter, som er udbredt i Europa, Vestasien, Nordafrika og dele af Nord- og Mellemamerika.
Faktaboks
- Også kendt som
-
Nasturtium
Stænglen er opstigende med dybt delte blade, kronbladene er hvide, og de modne skulpefrugter er 1-2 cm lange. Hele planten er frisk grøn og gror i rindende vand.
To nærtstående arter forekommer i Danmark i kilder og grøfter: tykskulpet brøndkarse (Nasturtium officinale) og tyndskulpet brøndkarse (N. microphyllum). Bedst kendt er tykskulpet brøndkarse, der fra gammel tid har været dyrket som køkkenurt.
Brøndkarse har været kendt siden den klassiske oldtid. Den har været dyrket kommercielt i England og Frankrig fra begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark var det Poul Henningsen, der gjorde opmærksom på den, og fra slutningen af 1960'erne fik brøndkarse stor udbredelse som tilbehør til de grillede bøffer.
Den skarptsmagende urt anvendes som tilbehør til grillretter, i supper og saucer.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.