Bouquet garni i gryde.
Bouquet garni simrer med i en kyllingegryde, forrest i en løstvævet bomuldspose, bagest som visk med snor om.
Bouquet garni i gryde.
Af /Ritzau/Scanpix.

Bouquet garni er krydderurter sammenbundet med snor eller indsyet i løstvævet bomuldspose. Bouquet garni tilsættes gryderetter, supper eller braiseret kød for at give aroma og smag. På dansk møder man også synonymet suppevisk, som dækker det samme som bouquet garni.

Faktaboks

Etymologi
Betegnelsen er fransk og stammer fra den franske kok François Pierre La Varennes værk Le Cuisinier François (1651). Bouquet betyder 'buket', og garni er perfektum participium af garnir 'forsyne med, garnere'.
Også kendt som

suppevisk

Ifølge den franske gastronom Paul Bocuse består en bouquet garni af grønne porretoppe, en stilk bladselleri gerne med bladene på, en stilk timian og laurbærblade, med mindre andet er specificeret. Persillestilke med blade er også tilsat bouqueten i Paul Bocuses opskrift på oksehalesuppe. Atter andre opskrifter kan specificere rosmarin, salvie, sar og lignende krydderurter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig