bogformat

Artikelstart

Bogformat er en bogs størrelse, oprindelig bestemt af det antal gange og den måde, hvorpå det trykte ark falses, dvs. foldes. Folio, 2°, er foldet én gang (4 sider pr. ark), kvart, 4°, to gange (8 sider pr. ark) og oktav, 8°, tre gange (16 sider pr. ark). Til små og smalle formater foretrak man i ældre tid ofte duodez, 12°, hvor to tredjedele af arket er foldet tre gange og den sidste tredjedel to gange og indlagt heri (24 sider pr. ark). Sjældnere er sedez, 16°, hvor arkene er foldet fire gange (32 sider pr. ark).

Dette gjaldt uanset arkenes størrelse. I 1900-tallet er bogens absolutte størrelse imidlertid blevet afgørende, og højdemål har gradvis fortrængt de gamle formatbetegnelser. Folio betegner sædvanligvis bøger over 35 cm i højden, kvart 25-35 cm i højden og oktav under 25 cm. Ved højformat er højden større end bredden — modsat tværformat.

Til bogproduktion har i nyere tid været indført en række faste formater, som er praktiske i forhold de arkstørrelser, der produceres af papirfabrikkerne og som kan leveres af grossisterne.

A-formatet på 115 x 185 mm, velegnet til billigbøger og små håndbøger.

B-formatet på 125 x 200 mm., velegnet til almindelige paperbacks.

C-formatet på 138 x 220 mm., velegnet til skønlitterære bøger og mindre lærebøger.

D-formatet på 155 x 230 mm., velegnet til illustrerede bøger og større lærebøger.

AS5-formatet på 168 x 237 mm, undertiden benyttet til lærebøger, afhandlinger og akademiske specialer.

E-formatet på 175 x 250 mm, velegnet til opslagsværker.

F-formatet på 190 x 260 mm., velegnet til plancheværker.

Kvadratiske formater på enten 205 x 205 mm. eller 235 x 235 mm., velegnet til bl.a. værkfortegnelser og -gengivelser.

A4-formatet på 210 x 297 mm. bruges til printede, klæbebundne eller spiralbundne kompendier, ofte med forventet kortere levetid.

Læs mere i Den Store Danske

Litteratur

Mourier, Mette og Eric: Bogdesign. Tilrettelægning af illustrerede bøger. Den Grafiske Højskole/Forlaget Grafisk Litteratur. 1999. (Den nye Selmar /2)

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig