Bakteriociner, proteiner, som udskilles af bakterier, og som dræber andre bakteriestammer af samme art ved at sætte sig på cellemembranen. Ofte er et enkelt proteinmolekyle nok til at dræbe.

Faktaboks

Etymologi
Ordet bakteriocin kommer af græsk bakterier og -cin, af kin(esis) 'bevægelse'r.

Bakteriociner produceres af mange forskellige bakterier, fx af Escherichia coli (coliciner), af Pseudomonas aeruginosa (pyociner) og af Bacillus megaterium (megaciner). Alle bakteriocindannende bakterier indeholder små, selvstændige DNA-molekyler (plasmider), som dels bærer genet for bakteriocinproteinet, dels gener, der gør bakterien modstandsdygtig over for det producerede bakteriocin. Hos Escherichia coli er der fundet ca. 20 forskellige coliciner, og flere af disses virkningsmekanisme kendes.

Visse coliciner virker ødelæggende på cellemembranen, andre fungerer som en nuklease, der nedbryder bakteriens DNA, mens endnu en variant spalter ribosomernes RNA-molekyler og herved stopper proteinsyntesen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig