børstesvin

Børstesvin. Den lille Hemicentetes semispinosus, der lever på Madagaskar, er 12-16 cm lang og vejer ca. 200 g.

.

Artikelstart

Børstesvin, Tenrecidae, madagaskarpindsvin, pattedyrfamilie i ordenen Afrosoricida med 34 arter. De opdeles i almindelige børstesvin (Tenrecinae), risbørstesvin (Oryzoryctinae) og odderspidsmus (Potamogalinae).

Børstesvin findes på Madagaskar (31 arter) og på det afrikanske fastland (odderspidsmus, 3 arter), og tanreken (Tenrek ecaudatus) er indført af mennesket til øerne Mauritius, Mayotte og Réunion. Mangelen på konkurrence fra andre pattedyr på Madagaskar har muliggjort en udvikling af børstesvinene på jorden svarende til lemurernes i træerne. Resultatet er hos begge grupper et stort antal arter med hver sin levevis.

Børstesvin er pindsvinelignende dyr med eller uden pigge; de varierer i størrelse fra 5 cm (Microgale parvula) til 40 cm (tanrek). Hovedet er langt og smalt, og hjørnetænderne er veludviklede. Odderspidsmus har svømmehud mellem tæerne, og halen er lang og sammentrykt fra siden, så den kan fungere som ror under svømningen. Børstesvin har bevaret en del primitive pattedyrtræk, bl.a. en fælles kloakåbning for urin og fæces, samt at hannens testikler ikke er vandret ned i pungen. Børstesvin ser dårligt, men har en god lugte- og høresans. Desuden er de udstyret med følehår på snuden, som især de vandlevende arter bruger til at orientere sig med. Vandbørstesvinet (Limnogale mergulus) og de tre arter af odderspidsmus lever fortrinsvis i vand, mens de øvrige børstesvin er landdyr. Børstesvin lever af hvirvelløse dyr, men tager også gerne planteføde og for de store arters vedkommende mindre hvirveldyr.

Børstesvin er skumringsaktive og bor i huler under jorden. De har en lav kropstemperatur, 30-35 °C, og kan sænke temperaturen yderligere og gå i en dvalelignende tilstand i ugunstige perioder. Tanreken går i flere måneders vinterdvale og vågner så sent, at modningen af testiklerne til den kommende ynglesæson sker, mens hannen endnu er i dvale. Selv drægtige hunner sænker deres kropstemperatur i ugunstige perioder, og fosterudviklingen sinkes dermed. Børstesvin får fra to (hos odderspidsmus) til 32 (hos tanrek) unger i kuldet. Arter, der lever i stabile omgivelser, får få, mens arter, der lever i ustabile omgivelser og dermed risikerer at miste en del af ungerne, får mange unger. Tanreken er en yndet spise på Madagaskar, men klarer sig takket være sit store ynglepotentiale godt til trods for den intense jagt.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig