aroma - stofblanding

Aroma, aromastoffer, velsmagende, velduftende, naturlige eller kunstige stofblandinger, der anvendes inden for husholdning eller erhverv til fx bage- og chokoladevarer, is, tobak og likør. De enkelte komponenter i aromastoffer kan være en lang række flygtige, organiske stoffer. Således indeholder kaffens aroma 600-700 forskellige forbindelser.

Faktaboks

etymologi:
Ordet aroma kommer af græsk aroma 'vellugt, vellugtende krydderi'.

Levnedsmidlers samlede sanseindtryk (organoleptiske indtryk) er sammensat af smag, lugt og teksturegenskaber (se sensorisk kvalitet). Det samlede indtryk rummes på engelsk af ordet "flavour", men på dansk skal der flere ord til. Aroma dækker den del, der registreres med lugtesansen.

En aromaforstærker er et stof, der fremhæver levnedsmidlers aroma snarere end selv at bibringe produkterne smag eller lugt, fx "det tredje krydderi" (mononatriumglutaminat, E 621). Se tilsætningsstoffer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig