Anløbning, i metallurgi kortvarig genopvarmning af martensithærdet stål umiddelbart efter hærdningen med det formål, dels at afspændingsgløde, dels at bibringe stålet en passende kombination af hårdhed, sejhed og slidstyrke. Processen gennemføres i reglen i temperaturområdet 150-700 °C; jo højere anløbningstemperatur og jo længere glødetid, des blødere og sejere bliver stålet. En kniv anløbes således ved en lavere temperatur (225-275 °C) end en stålfjeder (420-470 °C). Ved anløbning omdannes den metastabile martensit i flere trin til fine, jævnt fordelte cementitpartikler i en grundmasse af ferrit. De industrielt vigtige værktøjsstål (fx hurtigstål) kræver to anløbninger, hvilket sikrer, at al martensit bliver fjernet. I området 200-350 °C kan man på en poleret ståloverflade iagttage anløbningsfarver, som går fra bleggule over purpur til blågrå nuancer. Se også hærdning.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.