Anløbning, i metallurgi kortvarig genopvarmning af martensithærdet stål umiddelbart efter hærdningen med det formål, dels at afspændingsgløde, dels at bibringe stålet en passende kombination af hårdhed, sejhed og slidstyrke. Processen gennemføres i reglen i temperaturområdet 150-700 °C; jo højere anløbningstemperatur og jo længere glødetid, des blødere og sejere bliver stålet. En kniv anløbes således ved en lavere temperatur (225-275 °C) end en stålfjeder (420-470 °C). Ved anløbning omdannes den metastabile martensit i flere trin til fine, jævnt fordelte cementitpartikler i en grundmasse af ferrit. De industrielt vigtige værktøjsstål (fx hurtigstål) kræver to anløbninger, hvilket sikrer, at al martensit bliver fjernet. I området 200-350 °C kan man på en poleret ståloverflade iagttage anløbningsfarver, som går fra bleggule over purpur til blågrå nuancer. Se også hærdning.