Allylsennepsolie er en bleggul, olieagtig væske, som dannes ved hydrolyse af et glykosid, sinigrin, som findes i frø af sort sennep, i peberrod og i andre korsblomstrede planter og beskytter planterne mod insektangreb. Olien kan fremstilles syntetisk af allylklorid og natriumthiocyanat.

Faktaboks

Også kendt som

allylisothiocyanat, CH2=CHCH2N=C=S

Allylsennepsolie er en markant lugt- og smagskomponent i bordsennep fremstillet af sort sennep.

Forsvar mod insektangreb

Sinigrin og andre glykosider er en del af mange korsblomstrede planters forsvar mod insekter, da mekanisk beskadigelse af planters væv ved insektangreb skaber kontakt mellem glykosidet og enzymet myrosinase, hvorved allylsennepsolie frigives og afskrækker insekter.

Bordsennep

Allylsennepsolie har et kogepunkt omkring 150 °C og har dermed et kendeligt damptryk ved stuetemperatur og kendes som lugten af bordsennep fremstillet af sort sennep. Allylsennepsolie giver også sennep fremstillet af frø af sort sennep disse typer bordsennep deres skarpe smag.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig