allosterisk effekt

Allosterisk effekt, vekselvirkning mellem forskellige områder af et proteinmolekyle. Fx er hæmoglobin et allosterisk protein, hvor binding af ilt til én hæmgruppe ændrer hæmoglobinmolekylets rumlige struktur og derved letter bindingen af ilt til de andre hæmgrupper i molekylet.

Faktaboks

etymologi:
Ordet allosterisk kommer af græsk allo- og stereos 'fast, legemlig'.

Specielt for enzymproteiner gælder, at hastigheden for en enzymkatalyseret proces afhænger af koncentrationen af det stof (substratet), der omsættes. Denne afhængighed kan ændres ved, at et andet stof end substratet, fx processens slutprodukt, binder sig til et særligt sted på enzymmolekylet. Her udøver stoffet en allosterisk effekt på enzymmolekylet, som herved aktiveres eller hæmmes. Dette allosteriske regulationsprincip er meget udbredt i naturen, hvor stofskifteprodukter på denne måde kan regulere deres egen dannelse eller nedbrydning.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig