agurk

Agurk.

.

Som noget nyt, købes der i dag til madpakkerne små agurker, som bliver kaldt skoleagurker.

.

De små tykke drueagurker.

.

Agurk, Cucumis sativus, klatrende grøntsagsplante, der formentlig stammer fra NØ-Indien og har været dyrket i mindst 3000 år. Inddeles i salatagurk med lange, slanke og kernefri frugter, asieagurk med buttede, kernerige frugter med et tykt, kernefrit kødlag og drueagurk med små, børstebesatte frugter med tyndt kød, undertiden med bløde, umodne kerner (frø).

Faktaboks

etymologi:
Ordet agurk kommer af ty. (Au)gurke, af polsk ogorek, af nyere gr. angouri, måske af agouros 'umoden'.

Planten kræver meget vand og varme for at kunne udvikle de vandrige frugter (97% vand), der høstes grønne og umodne. Hos salat- og visse drueagurker dannes frugterne uden befrugtning (parthenocarpt).

Agurken kom til Danmark i 1700-1800-t. I dag er salatagurk næst efter tomat vores mest almindelige grøntsagskultur i væksthus, men alligevel importeres over halvdelen af hjemmemarkedets forbrug. Vi er næsten selvforsynende med asier fra friland, mens mange drueagurker importeres.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig