Additiver, tilsætningsstoffer, som i relativt små mængder tilføres et produkt for at forbedre dets egenskaber i produktion og anvendelse. De benyttes i stort omfang og i mange forskellige produkter og produktioner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet additiv er engelsk eller tysk, af latin addere 'lægge til, lægge sammen'.

I fødevarer anvendes additiver for at forbedre smag, lugt, farve, konsistens, holdbarhed, ernæringsmæssig kvalitet (vitaminer og mineraler) mv. Se også tilsætningsstoffer og madfarvestoffer.

I mineralolieprodukter som benzin, dieselolie og smøreolie anvendes additiver for at øge benzinens oktantal og dieseloliens cetantal med henblik på at formindske dannelse af afsætninger i forbrændingsmotorer samt for at forhindre oxidation og korrosion.

Additiver kan tilsættes plantebeskyttelsesmidler for at øge eller justere disses virkning. Se ukrudt.

I foderstoffer til husdyr benyttes hormoner og antibiotika som additiver for at fremme vækst og beskytte mod sygdom.

Anvendelse af additiver bliver i vid udstrækning reguleret af offentlige myndigheder; således er brugen af mange tidligere benyttede additiver blevet forbudt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig