Additiver, tilsætningsstoffer, som i relativt små mængder tilføres et produkt for at forbedre dets egenskaber i produktion og anvendelse. De benyttes i stort omfang og i mange forskellige produkter og produktioner.
Faktaboks
- etymologi:
-
Ordet additiv er engelsk eller tysk, af latin addere 'lægge til, lægge sammen'.
I fødevarer anvendes additiver for at forbedre smag, lugt, farve, konsistens, holdbarhed, ernæringsmæssig kvalitet (vitaminer og mineraler) mv. Se også tilsætningsstoffer og madfarvestoffer.
I mineralolieprodukter som benzin, dieselolie og smøreolie anvendes additiver for at øge benzinens oktantal og dieseloliens cetantal med henblik på at formindske dannelse af afsætninger i forbrændingsmotorer samt for at forhindre oxidation og korrosion.
Additiver kan tilsættes plantebeskyttelsesmidler for at øge eller justere disses virkning. Se ukrudt.
I foderstoffer til husdyr benyttes hormoner og antibiotika som additiver for at fremme vækst og beskytte mod sygdom.
Anvendelse af additiver bliver i vid udstrækning reguleret af offentlige myndigheder; således er brugen af mange tidligere benyttede additiver blevet forbudt.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.