Akrolein er den simpleste umættede aldehyd og dannes ved vandfraspaltning af glyceroldelen i fedtstoffer under kraftig opvarmning som i fritureolie
.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Akrolein er en farveløs, skarpt lugtende og tårefremkaldende væske med kogepunktet 52,5 °C .

Faktaboks

Etymologi

Fra latin afledt af acer "skarp" og olere "stinke"

Også kendt som

Propenal

Acrolein

Akrolein dannes som den simpleste af de umættede aldehyder ud fra fedtstoffer ved vandfraspaltning, når fedtstoffer opvarmes til temperaturer over rygepunktet.

Friturelugt

Lugten af akrolein kendes fra varm og især genopvarmet fritureolie, hvor akrolein dannes under vandfraspaltning fra glycerol fra oliens triglycerider efter triglyceridernes termiske spaltning i den varme olie.

Akrolein binder sig til hår og tøj og kendes også her som "friturelugt". Akrolein irriterer slimhinder i øjne, næse, svælg og lunger. Akrolein er også et af de skadelige stoffer i tobaksrøg.

Kemisk syntese

I den kemiske syntese anvendes akrolein som et reaktivt udgangspunkt for fremstilling af aminosyrer, B7-vitamin (nikotinsyre), glycerol og en række polymerisater.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig