Abalone; den perlemorsskinnende inderside.

.

Abalone er en forgællesnegl. Skallen anvendes til perlemorssmykker, og kødet er spiseligt.

Faktaboks

Også kendt som

Haliotis, søøre

De vilde bestande, der forekommer i alle varme haves kystegne, bortset fra den vestlige del af Sydamerika, er udryddelsestruede pga. over- og rovfiskeri. I europæiske farvande forekommer Europæisk søøre (Haliotis tuberculata) ved Kanaløerne, hvor indsamlingen er underlagt meget strenge restriktioner.

Opdræt

Siden 1990’erne er det lykkedes at få rationelt opdræt i gang i mange lande. I Kina produceres ca. 3.500 tons pr. år, først og fremmest Taiwan-abalone (Haliotis diversicolor supertexta). Forsyningen med abalone er derfor i fremgang.

Gastronomi

Den spiselige del er foden, der fortæres rå efter at have været banket eller som dampet eller kogt i lang tid. I det kantonesiske køkken rangerer retter af søøre (Bao yu) sammen med hajfinnesuppe som symbol på velstand og prestige.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig