Udsigt gennem morgendisen fra den lille vinby Montalcino i det sydlige Toscana. Byen, der producerer kvalitetsvinen Brunello, ligger øverst på en gammel vulkankegle med vinmarkerne ned ad keglens skråninger, skarpt afgrænset fra det omgivende fladere landskabs ekstensivt dyrkede kornmarker. Fotografi fra 1999.

.

Toscana.

.

Toscana er en region i Mellemitalien på 22.992 km2 og med 3,75 millioner indbyggere (2014). Det Toscanske Øhav med bl.a. Elba hører til regionen; Firenze er hovedstad.

Fra kystsletterne mod Det Liguriske Hav og dalstrøgene omkring floden Arno går terrænet over i bakkelandskaberne Chianti og de opdelte Antiappenniner, der udgør 2/3 af området, for længst mod nordøst at strække sig op i De Toscansk-emilianske Appenniner. Landskabet kulminerer i Monte Pisanino (1945 m) i De Apuanske Alper nord for Pisa. De toscanske bjerge har flere af de få udnyttelige italienske geologiske forekomster, bl.a. det hvide marmor ved Carrara i De Apuanske Alper, bly i Monte Amiata (1738 m) mod syd og geotermisk energi i Larderello i Colline Metallifere, hvor der også brydes jern. Ca. 4% er beskæftiget i landbruget, og der produceres bl.a. vin, oliven, tobak og korn. Regionen havde i perioder i 1990'erne Italiens stærkeste vækst inden for industri- og serviceerhverv, og et langstrakt industridistrikt er opstået langs motorvejene i Arnodalen fra Arezzo til Firenze og videre over Pistoia og Pisa til Livorno. Regionens sydlige tredjedel er stadig præget af landbrug, og industrivirksomhederne her er få.

Landskaber, byer og kultur

På baggrund af en tidlig udvikling af byer har området gennem tiderne indtaget en central placering såvel kulturelt som politisk. De gamle byer, fra etruskisk tid bl.a. Volterra, Arezzo, Pisa og Cortona og fra romersk tid bl.a. Lucca og Firenze, er i dag fortsat blandt Italiens vigtigste kulturbyer. Toscana repræsenterer også indbegrebet af det italienske kulturlandskab som en iscenesat natur, indrammet af cypres- og pinjealléer, der fører op til de talrige renæssance- og barokpalæer. Regionen præges tillige af det stejle terræn med skovklædte bjerge og slugter vekslende med vin- og olivengårde på bakkeryggene og befæstede byer på toppene eller ude på flodsletterne. Kulturlandskabet og de byer, der blev den italienske renæssances arnesteder, udgør sammen med en berømmet mad- og vintradition et attraktivt tilbud til den købekraftige vestlige turist.

Toscanas historie

I oldtiden svarede regionen til landskabet Etrurien, der var etruskernes kerneområde. Således stammer navnet Toscana fra tusci, der var det latinske navn for etruskerne. I tidlig middelalder var området under longobarderne og derefter frankerne. Sammen med en stor del af Posletten kom Toscana i 1000-tallet under Canossa-greverne, men efter den magtfulde Mathilde af Canossas død i 1115 blev byer som Pisa og senere Firenze mere selvstændige; Firenze blev Toscanas dominerende byrepublik, især efter indlemmelsen af Pisa i 1406, og positionen konsolideredes under Medicislægtens styre fra 1430'erne.

Efter at Medicislægten havde været fordrevet 1495-1512 og 1527-1530, oprettede kejser Karl 5. som led i sin nyordning af Italien det arvelige hertugdømme Firenze til en sidegren af slægten; det ophøjedes i 1569 til storhertugdømmet Toscana. Medicierne beholdt magten indtil 1737, da storhertugdømmet overgik til habsburgerne. Under den senere kong Leopold 2. af Østrig var Toscana et mønsterland, hvor storhertugen gennemførte en række omfattende reformer i oplysningstidens ånd. I 1801 gjorde Napoleon Toscana til et lydkongedømme, Etruria, som dog snart efter blev annekteret af Frankrig.

Efter Wienerkongressen 1814 kom de habsburgske hertuger tilbage, men selvom deres styre var relativt reformvenligt, kunne de ikke modstå Risorgimento-bevægelsens samling af Italien; den sidste habsburger blev fordrevet i 1859, og efter en folkeafstemning det følgende år tilsluttede Toscana sig i 1861 formelt det nye italienske kongedømme, hvori Firenze var hovedstad 1865-1870.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig