Ricinus

Ricinus communis, også kaldet kristpalme eller olieplante. Foto fra Mozambique, 2010.

.

Artikelstart

Ricinus, (lat.), planteslægt i vortemælkfamilien med kun én art, kristpalme eller olieplante (Ricinus communis), formentlig hjemmehørende i tropisk Afrika og hovedsagelig dyrket i tropiske og subtropiske områder. Hovedproducenter er Indien, Kina og Brasilien.

Det er en 10-13 m høj halvbusk med gulgrønne, enkønnede blomster samlet i en endestillet kvast; hanblomsterne bærer buskagtigt grenede støvblade. Frugten er en pigget kapsel med tre bønnestore, marmorerede frø, der indeholder ca. 50 % olie og ca. 3 % ricin, som er et meget giftigt protein. Ved ristning eller kogning nedbrydes proteinet, og olien udvindes ved koldpresning og ekstraktion. Den anvendes som poler- og smøremiddel, i kosmetikindustrien, i lak og malinger og har især tidligere været anvendt som afføringsmiddel, amerikansk olie (ricinusolie).

I Danmark dyrkes arten som enårig prydplante pga. de store, skjoldformede, fligede blade.

Se også olieplanter.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig