Paul Bocuse

Faktaboks

Paul Bocuse
født:
11. februar 1926
død:
20. januar 2018

Paul Bocuse var en fransk køkkenchef, født i Lyon-forstaden Collonges-au-Mont-d'Or. Her drev han den berømte restaurant, der bærer hans navn.

Bocuse regnes for en af fadderne til det nye franske køkken, der står for den enkle tilberedning af årstidens friske råvarer. Selv kaldte han sin kogekunst for det autentiske køkken eller torvekøkkenet for at understrege friskheden og den korte tilberedningstid, som skal bevare råvarens egensmag, i modsætning til det "gamle" franske køkkens timelange marineringer og fonde.

Bocuse debuterede som kok i en lille restaurant i Lyon 1942, men den egentlige uddannelse foregik hos berømte kokke som fx Fernand Point (1897-1955) i La Pyramide i Vienne. Han overtog sin fars restaurant i 1959 som syvende generation af en restauratørslægt i området. Allerede to år efter fik han sin første stjerne i Guide Michelin og blev hædret som Meilleur ouvrier de France cuisinier (Bedste franske køkkenarbejder). Rækken af hædersbevisninger er lang; i 1965 opnåede han sin tredje Michelinstjerne. Han har desuden lagt navn til en af verdens mest estimerede kokkekonkurrencer Bocuse d'or.

I 1975 udnævntes Bocuse til Ridder af Æreslegionen; ved den lejlighed skabte han den navnkundige trøffelsuppe til Elysée-palæet.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig