Morten Christian Meilgaard er internationalt anerkendt for sit bidrag til udviklingen af sensorik som en akademisk disciplin til produktudvikling og kvalitetskontrol af føde- og drikkevarer. Meilgaard blev uddannet som civilingeniør i 1952 fra Danmarks Tekniske Højskole og forsvarede i 1982 doktordisputatsen "Beer Flavour" samme sted. Efter 6 års ansættelse ved Carlsberg i Valby indledte Meilgaard en international karriere som konsulent for bryggeriindustrien først som direktør og medejer af Alfred Jørgensen Gæringsfysiologiske Laboratorium på Frederiksberg og senere med ansættelse i Mexico som bryggeridirektør i Monterrey og med 25 års ansættelse ved The Stroh Brewing Company i Detroit, USA som senior technical advisor. Meilgaard udviklede i 1970erne en grafisk metode til karakterisering af smag og lugt af øl kendt som "Flavour Wheel of Beer", der siden er blevet standard for bryggeriindustrien i hele verden udbredt gennem European Brewery Convention og American Society of Brewing Chemist. Meilgaard er førsteforfatter til "Sensory Evaluation Techniques", der i dag er standard inden for akademisk undervisning og med udbredt anvendelse indenfor fødevareindustrien og som udkom første gang i 1987 og senest i 4. udgave i 2007. I perioden 1994 to 1997 var Meilgaard tilknyttet Landbohøjskolen som professor først ved KVL Center for Fødevareforskning og senere ved Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet og blev afgørende for opbygning af en forskningsgruppe i sensorisk videnskab senere ledet af professor Magni Martens.