Født
20. marts 1961
Jesper Olsen i en kamp for Manchester United i 1984 eller 1985.
Af /Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Jesper Olsen er en forhenværende dansk fodboldspiller, der i sin aktive karriere spillede for bl.a. Ajax Amsterdam og Manchester United. I perioden 1980-1990 spillede han desuden 43 landskampe og scorede 5 mål for Danmark.

Jesper Olsens klubkarriere

Jesper Olsen startede sin seniorkarriere i Næstved IF, hvorfra han i 1981 blev solgt til den hollandske storklub AFC Ajax Amsterdam. Med Ajax blev den driblestærke og teknisk begavede midtbanespiller hollandsk mester i både 1982 og 1983 samt hollandsk pokalvinder i 1983, inden han i sommeren 1984 blev solgt til Manchester United. Jesper Olsen spillede i United frem til 1988 og var med til at vinde den engelske FA Cup i 1985. Han spillede efterfølgende for de franske klubber Bordeaux og Caen, inden en skade i 1992 satte en stopper for karrieren.

Jesper Olsen på landsholdet

Jesper Olsen fik debut på det danske landshold den 12. juli 1980 i en venskabskamp mod Sovjetunionen og spillede frem til 1990 i alt 43 landskampe og scorede fem mål for Danmark. Bl.a. huskes hans udlignende mål til slutresultatet 2-2 i EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og England den 22. september 1982. Jesper Olsen afdriblede flere engelske forsvarsspillere for til sidst at score på Peter Shilton (f. 1949) i det engelske mål.

Jesper Olsen deltog i EM-slutrunden i 1984, hvor Danmark nåede frem til semifinalen, og i VM-slutrunden i 1986, hvor Danmark nåede ottendedelsfinalen. Ved VM i 1986 scorede Jesper Olsen mod både Uruguay og Vesttyskland i gruppespillet, og i ottendedelsfinalen mod Spanien bragte han Danmark foran 1-0 på straffespark efter 32 minutter. I slutningen af første halvleg kiksede han imidlertid en tilbagelægning til målmanden Lars Høgh. Bolden havnede hos den spanske angriber Emilio Butragueño (f. 1963), som udlignede til 1-1, og Spanien endte med at vinde kampen 5-1. Efterfølgende gik udtrykket "en Jesper Olsen" ind i sproget som betegnelse for en uheldig fejlaflevering til en modstander. Jesper Olsen var også med i truppen til EM i 1988, men kom ikke på banen. Han stoppede på landsholdet i 1990.