Forskellige typer af sushi.

.

Det japanske køkken er stivelses- og proteinrigt, men fedtfattigt. Det er baseret på ris og nudler, grøntsager og svampe, fx matsutake, samt en rigdom af produkter fra havet med forskellige sojaprodukter, ingefær og den stærke, grønne peberrod, wasabi, som gennemgående krydderier. Fisk, skaldyr og bløddyr serveres ofte rå, bl.a. som tilbehør til de risfyldte tangruller sushi; det gælder således laks, tun, bonit, som også anvendes tørret, og den eftertragtede snegl abalone. Fugu tilberedes af kuglefisk, hvis indvolde er dødeligt giftige, og som derfor udskæres af særligt uddannet personale.

Anvendelsen af fjerkræ og svinekød er af senere dato, hvilket hænger sammen med buddhismens uvilje mod kød. Oksekød er meget kostbart. Det tilberedes fx i retten sukiyaki blancheret i risvin (sake) og soja sammen med grøntsager og sojabønnekvark (tofu).

Næppe noget sted i verden anvendes så megen omhu ved måltidets servering som i Japan. Serveringen indeholder således forskellige rituelle elementer, og foran hver spisende anrettes mange små portioner, sirligt udskåret og garneret for at frembyde en udsøgt visuel oplevelse.

Læs mere om Japan.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig