Jod kendes med sikkerhed i forbindelser med oxidationstrinnene −1, +1, +3, +4, +5 og +7 (−1 og +5 er de vigtigste). I oxidationstrin −1 findes jod som hydrogenjodid, HI, som er en farveløs gas, der er letopløselig i vand, hvor den er en stærk syre, der spaltes, dissocieres, i hydrogenioner og jodidioner, I-. Af syren afledes en række vandopløselige salte af typen MI, hvor M kan være et af alkalimetallerne eller ammoniumionen. Jod er særlig letopløseligt i jodidopløsninger, idet jodidioner i vandig opløsning reagerer med jod under dannelse af trijodioner, I3-. Til forskel fra alkalijodiderne er sølvjodid, AgI, tungtopløseligt. Det er lysfølsomt og anvendes til fotografiske plader.
Oxygenforbindelser. Oxidationstrin +1 findes i monooxojodsyre, HIO, og i deraf afledte salte. Både saltene og især syren er instabile forbindelser. I dijodtetraoxid, I2O4, har jod formelt oxidationstrin +4. Forbindelsen kan imidlertid opfattes som værende IIIIOIVO3, med jod i oxidationstrinnene +3 og +5. Ved opvarmning omdannes (disproportioneres) det til jod og dijodpentaoxid, I2O5, hvori jod har oxidationstrinnet +5. Dijodpentaoxid kan også vindes ved at spalte vand fra hydrogentrioxojodat, eller jodsyre, HIO3, der er et farveløst krystallinsk stof. Heraf afledes en række salte, jodaterne, fx kaliumjodat, KIO3. Jodsyre og jodaterne er stærke oxidationsmidler. Natriumhypoklorit oxiderer i alkalisk opløsning jodater til oxidationstrin +7. Fra en sådan reaktion vindes en forbindelse med formlen Na3(OH)2IO4. I denne forbindelse er jod omgivet af seks oxygenatomer. I stærkt sur væske dannes tetraoxojodat (VII)-ioner, IO4-.
Interhalogenforbindelser. Jod danner forbindelserne IX, hvor X kan være fluor, klor eller brom. IF er ikke stabil over 0 °C. ICl og IBr er faste stoffer ved stuetemperatur. I alle tre forbindelser kan jod tildeles oxidationstrin +1. Derudover danner jod fluoriderne IF3, der er instabil over −35 °C, den farveløse væske IF5 samt IF7, der er en farveløs gas. Jods oxidationstrin i disse forbindelser er henholdsvis +3, +5 og +7.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.