Glykæmisk indeks er et mål for, hvor meget en fødevare øger blodsukkeret i timerne efter man har spist, udtrykt i forhold til druesukker (glukose) eller hvidt brød. Glukose eller hvidt franskbrød anvendes som reference med en indeksværdi på 100.

Faktaboks

Også kendt som

GI (forkortelse)

GI har relevans, idet at et stabilt blodsukker nedsætter risikoen for inflammation, overvægt, diabetes type 2, og hjerte- og karsygdom, hvorimod en kost med højt indhold af fødevarer med højt GI derimod øger risikoen for at udvikle de nævnte sygdomme, samt muligvis også acne, demens og en række kræftformer. En samlet kost sammensat af fødevarer med lav GI (under 55) er således sundere end en kost med høje værdier.

En mindre udtalt og længerevarende blodsukkerstigning efter måltiderne giver bl.a. en længerevarende mæthedsfornemmelse og kan bidrage i både forebyggelse og behandling af overvægt og type 2-diabetes.

Inddeling af glykæmisk indeks

Glykæmisk indeks inddeles i tre kategorier:

  1. Lavt glykæmisk indeks – indeksværdi op til 55
  2. Middel glykæmisk indeks – indeksværdi mellem 56 og 69
  3. Højt glykæmisk indeks – indeksværdi over 70

Glykæmisk indeks i forskellige fødevarer

Eksempler
Lavt glykæmisk indeks (op til 55)

agurk, broccoli, grønne bønner, kirsebær, blommer, mælk, fuldkornspasta, paraboiled ris

Middel glykæmisk indeks (56-69) fuldkornsbrød, rosiner, ananas, rødbeder, hvid pasta
Højt glykæmisk indeks (over 70) honning, vandmelon, gulerødder, hvidt brød, hvide ris, sodavand

Der er udarbejdet forskellige lister over madvarers GI. GI er dog kun relevant for kulhydratholdige fødevarer, idet fødevarer med lavt eller ingen kulhydrat ikke giver væsentlige stigninger i blodsukkeret. Også andre faktorer har betydning for om en fødevare er sund. Fødevarer med højt indhold af kostfiber og fuldkorn vil typisk også have et lavere end GI end tilsvarende med lavt indhold, men en række undtagelser forekommer.

Historie

Begrebet blev introduceret i 1981 af professor i ernæringsvidenskab David Jenkins ved Universitet i Toronto. Udgangspunktet var at lave et system, der hjalp personer med diabetes med at regulere blodsukkerniveauet. Siden er kost med lav glykæmisk indeks blevet anvendt som et hjælpemiddel for vægtreduktion for at undgå hurtige svingninger i blodsukker- og insulinniveauerne.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig