Frøken Jensens grundsuppe er et eksempel på en lys bouillon, der giver ca. 3 liter consummé (fond).

Ingredienser

Til Frøken Jensens grundsuppe bruges ca. 2 kg oksekød (bryst, mellemskært, skank), ca. 3 1/2 vand, salt, 6 hele peberkorn, 1 suppevisk, evt. også en fransk visk: persillekviste, 1 kvist timian og 1 laurbærblad, 2 store løg, 8 hele nelliker, 2 porrer, 3-4 gulerødder, 1/2-1 selleri og 2 persillerødder

Fremgangsmåde

Del kødet i mindre stykker, det er nemmest, hvis slagteren gør det. Dæk med vand i en gryde, og bring det til kogepunktet. Fjern alt skum omhyggeligt, og tilsæt salt og peberkorn. Lad suppen koge under låg ved svag varme. Suppevisken bindes af grønne blade fra suppeurterne og kommes i gryden. Evt. tilsættes også en fransk visk (timian, persille og laurbærblad). Sæt de hele nelliker i løgene, skær suppeurterne i små stykker, og lad både løg, visk og urter blive i suppegryden hele kogetiden igennem. Tag kød og urter op af gryden efter 3-4 timers kogning. Si suppen igennem et klæde, og køl den hurtigt af. Når den er kold, er fedtet stift og kan nemt fjernes.

Grundsuppen bruges til alle slags lyse supper, og den kan serveres, som den er, i bouillonkopper med en rå æggeblomme til hver person eller f.eks. med æggestand, kogt hønsekød eller tunge i fine strimler eller strimler af flåede, udkernede tomater.

Hvis suppen skal fryses, er det en fordel at koge den noget ind, så fylder den ikke så meget. Kødet anvendes til biksemad el. lign., og urterne kan bruges f.eks. i en gratin, eller de kan puréres og kommes i en daglig suppe. Denne grundsuppe kan anvendes til skipperlabskovs.

Læs mere i Den Store Danske

Litteratur

  • Gyldendals Frøken Jensens Kogebog (2006)

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig