Faktaboks

Emil Christian Hansen
Født
1842
Død
1909

Emil Christian Hansen i Carlsberg Laboratorium, 1897.

.

Emil Christian Hansen var en dansk mikrobiolog og laboratorieforstander; en af gæringsfysiologiens pionerer. Emil Christian Hansen var oprindelig uddannet maler, men studerede og arbejdede det meste af sit liv med mikroorganismer, især gær. Han arbejdede på Københavns Universitets fysiologiske laboratorium under professor P.L. Panum, fik i 1876 universitetets guldmedalje for en afhandling om danske gødningssvampe og fortsatte med en række gæringsfysiologiske studier.

I 1877 blev han ansat på Carlsberg og i 1879 forstander for Carlsberg Laboratoriums fysiologiske afdeling, hvor han virkede til sin død. Her udviklede han sit videnskabelige arbejde til international reputation. Han skrev doktordisputatsen Om Organismer i Øl og Ølurt i 1879 og ca. 90 publikationer, hovedsagelig om gærarternes biologi. Væsentligst blev hans udvikling af en metode til rendyrkning af ølgær. Louis Pasteur havde vist gærsvampenes betydning for alkoholisk gæring, men det var Emil Christian Hansen, der fandt en metode til fremstilling af renkulturer, bl.a. Carlsberg Undergær nr. 1 eller Saccharomyces carlsbergensis (se også øl). Metoden blev indført i driften på Carlsberg i 1883 og revolutionerede den internationale gæringsindustri. Resultatet blev en økonomisk og kvalitetsmæssig forbedring af produktionen verden over. Pasteur anerkendte Emil Christian Hansens arbejde og sørgede for, at Carlsbergforskeren fik den første af en lang række nationale og internationale medaljer, titler og priser.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig