Clostridium

Clostridium, slægt af grampositive, anaerobe (tåler ikke ilt), endosporedannende bakterier af størrelse 0,4-1,2×3-8 μm. Der findes over 100 arter, som er udbredt i naturen, i jord, vand og i affald. Endvidere findes visse arter som normalflora i dyrs og menneskers tarm; se tarmflora.

En af de mest fremtrædende egenskaber hos Clostridium er disse bakteriers evne til at omdanne (fermentere) organisk materiale, fx kulhydrater og aminosyrer, til bl.a. alkoholer og organiske syrer. En del af slutprodukterne er ildelugtende. Nogle arter fermenterer mange forskellige stoffer, andre arter er specifikke i deres valg af substrat. Visse arter kan danne giftstoffer (toksiner). Under sult danner Clostridium sporer inden i bakterien (endosporer). Diameteren af disse er ofte større end bakteriecellens, hvilket giver bakterien et karakteristisk opsvulmet udseende. Sporerne er meget resistente over for fysiske og kemiske påvirkninger, tåler udtørring og høj temperatur. De kan derfor overleve længe efter, at den omgivende bakterie er gået til grunde.

Nogle få arter forårsager sygdom hos mennesket. C. tetani medfører stivkrampe, C. botulinum medfører botulisme (pølseforgiftning) og C. perfringens og visse andre medfører gasgangræn. Disse tre sygdomme skyldes bakteriernes dannelse af toksin. Endelig medfører C. difficile alvorlig tarminfektion.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig