AGE's er en forkortelse for Advanced Glycation Endproducts, der er en samlende betegnelse for slutprodukter af kemiske reaktioner, der indledes med de såkaldte Maillard-reaktioner. AGE's er således relateret til ikke-enzymatisk bruning og dermed til fødevarekvalitet og fødevaresikkerhed.
Faktaboks
- Etymologi
-
Advanced Glycation Endproducts.
I direkte oversættelse: avancerede glykerede slutprodukter
- Også kendt som
-
AGEs
AGE dannes også i kroppen ved reaktion mellem reducerede sukkerarter som glukose og proteiner, og det dannes især ved højt indtag af raffinerede sukkerarter gennem kost og drikkevarer.
AGE's fremmer inflammation i væv og har derfor nedbrydende effekter på biologiske systemer. Et stigende indtag af AGE gennem kosten betragtes derfor med bekymring og bliver sat i relation til stigningen i livsstilssygdomme i den industrialiserede verden og i mange andre samfund. Der er særligt fokus på det øgede forbrug af forarbejdede fødevarer.
Kommentarer (4)
skrev Finn Andersen
Linket “diabetes” virker desværre ikke.
skrev Jacob Mollerup
Tak. Er rettet.
Mvh redaktionen
skrev Finn Andersen
Linket “diabetes” i følgende sætning virker stadig ikke: “Glukose er en let tilgængelig reducerende sukkerart i kroppen, som ved højt blodsukker typisk for diabetes.”
svarede Jacob Mollerup
Tak igen. Er rettet.
mvh redaktionen
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.