østaber

Artikelstart

Østaber, Catarrhini, udgør sammen med vestaber (Platyrrhini) og spøgelsesaber (Tarsii) gruppen af aber. Østaberne opdeles i hundeaber (Cercopithecoidea, dvs. bavianer, makaker, marekatte og slankaber) samt menneskeaber og menneske (Hominoidea).

Østaberne adskiller sig fra vestaberne, bl.a. ved at have et smalt mellemrum mellem næseborene (smalnæsede aber), og ved at næseborene munder nedad, mens de hos vestaberne typisk vender ud til siden. Desuden er østaberne forsynet med sædepuder. Østaber varierer i størrelse fra 35 cm længde og en vægt på 1 kg (talapoin, Miopithecus talapoin) til 175 cm og 275 kg (gorilla, Gorilla gorilla). De er udbredt fra Afrika i vest over Sydasien til Sydøstasien og Japan i øst.

Østaber er dagaktive og lever af frugter, frø, blade og insekter, men kan også tage mindre hvirveldyr. Chimpanser tager desuden mindre aber og antiloper. Østaberne lever i såvel tørre, ørkenagtige områder som i tropisk regnskov. Der findes både trælevende og jordlevende former.

De fleste arter er sociale og lever i familiegrupper eller i sammensatte flokke bestående af en enkelt eller flere kønsmodne hanner, et antal kønsmodne hunner og ungdyr. Derudover har flere arter også rene hanflokke. Hunnerne er drægtige i 5-9 måneder og føder en enkelt unge, sjældent tvillinger.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig